Najczęściej zadawane pytania.



Z czego wykonane są noże ceramiczne?


Ostrza noży wyprodukowane są z nowoczesnego kompozytu ceramicznego na bazie dwutlenku cyrkonu (cyrkonii). Materiał ten, został wynaleziony i stosowany w przemyśle tam, gdzie wymagana była wytrzymałość, wysoka twardość i odporność mechaniczna na ścieranie. Dodatkowo ceramika na bazie cyrkonu jest odporna na kwasy, wilgoć oraz inne substancje chemiczne. Żaden metal nie jest w stanie sprostać takim wymaganiom. Z tych właśnie powodów, cyrkonię stosuje się miedzy innymi:

  • w stomatologii, do produkcji koronek i mostków
  • w ortopedii, jako materiał do produkcji implantów stawu biodrowego
  • w przemyśle jubilerskim, jako substytut diamentu
  • w przemyśle, do produkcji specjalistycznych narzędzi tnących
Rękojeści noży są wykonane drewna hebanowego, co nadaje im unikalny i egzotyczny charakter.


Dlaczego ostrza są wykonane z ceramiki?


Ostrza do noży Data Ceramic produkujemy z kompozytu ceramicznego, ponieważ dzięki temu nóż ceramiczny pozostaje ostry znacznie dłużej niż nóż wykonany z jakiegokolwiek innego materiału włączając tu stale nierdzewne, węglowe czy tytan. W normalnych, kuchennych warunkach ostrze ceramiczne może przetrwać nawet lata bez potrzeby ponownego ostrzenia.


Jakie są główne zalety noży ceramicznych?


Twardość, wytrzymałość, odporność na korozje oraz na ścieranie, chemiczna obojętność, są to podstawowe zalety jakie oferuje ceramika na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2). Ostrza ceramiczne mają zdecydowaną przewagę nad ostrzami wykonanymi ze zwykłej nierdzewnej stali: ostrze pozostaje super ostre przez znacznie dłuższy czas bez potrzeby ponownego ostrzenia. Noże stalowe pozostawiają na krojonych produktach jony metali. Ostrza wykonane z ceramiki są chemicznie obojętne i nie pozostawiają metalicznego smaku ani zapachu na krojonych produktach. Noże ceramiczne doskonale nadają się do krojenia jarzyn, owoców, mięsa ryb itp.


Jak należy myć nóż ceramiczny?


Noże ceramiczne są bardzo łatwe do czyszczenia, ponieważ żywność nie klei się do ostrza. Nóż należy myć w wodzie z dodatkiem zwykłego płynu do naczyń lub delikatnego detergentu. Nie jest zalecane mycie noża w zmywarce do naczyń, ponieważ gwałtowne uderzanie ostrza o inne twarde przedmioty takie jak talerze czy sztućce, może spowodować wyszczerbanie ostrza. Dodatkowo, zmywarki do naczyń niszczą drewno, i rączka z drzewa hebanowego, będzie wyglądać mniej estetycznie.


Jak można uszkodzić ostrze ceramiczne i co należy robić, żeby tego uniknąć?


Żeby nóż ceramiczny służył przez lata bez potrzeby ponownego ostrzenia, należy:

  • Dbać, żeby nóż nie upadł, zwłaszcza na twardą podłogę (płytki ceramiczne), może to spowodować pęknięcie ostrza.
  • Nie używać noża do podważania jako dźwigni.
  • Nie obracać noża w trakcie krojenia.
  • Nie używać noża do cięcia zamrożonych produktów, kości ani rybich ości.
  • Nie myć noża w zmywarce do naczyń.
  • Nie należy ciąć produktów na powierzchniach kamiennych, ceramicznych, metalowych. Należy używać tylko desek drewnianych lub plastikowych,
  • Nóż należy przechowywać w drewnianym bloku, lub stabilnym miejscu gdzie nie będzie się obijał o inne twarde przedmioty.
  • Nóż należy przechowywać z daleka od dzieci.
  • Nie próbować ostrzyć noża samodzielnie. Nóż może być ostrzony tylko na ostrzałce diamentowej w profesjonalnym zakładzie.
  • Nie używać do czyszczenia lub ostrzenia noża papierów ściernych lub proszku ściernego.


Jak ostrzyć nóż ceramiczny?


Wszystkie ostrza Data Ceramic są wyjątkowo twarde i odporne ścieranie, dzięki temu nóż pozostaje ostry przez wiele miesięcy a nawet lat bez potrzeby ponownego ostrzenia. Generalnie ostrzenie jest potrzebne jedynie po to, żeby zeszlifować małe odpryski na krawędzi tnącej, które mogą się pojawić w przypadku niewłaściwego użycia bądź przechowywania noża. Nóż może być ostrzony tylko na ostrzałce diamentowej w profesjonalnym zakładzie. Ostrzałki do noży stalowych nie nadają się do ostrzenia noża ceramicznego.


Co wybrać, białe ostrze , czy czarne ostrze?


Oba rodzaje ostrzy są wykonane z zaawansowanej ceramiki na bazie cyrkonii. Kolor biały jest naturalnym kolorem cyrkonii. Noże czarne przechodzą dodatkowy proces wypalania w komorze o ściśle kontrolowanej temperaturze i ciśnieniu, dzięki temu ostrze staje się jeszcze twardsze i bardziej wytrzymałe. W trakcie tego procesu następuje również zmiana koloru z białego na czarny.